PROGRAMA 2019-23
amb l’experiència de govern i de treball en equip d’aquests 4 anys, us presentem un programa seriós, treballat i realitzable.
Ara fa 4 anys us vam proposar un acord ciutadà amb un programa d’allò que voliem fer. A la rendició de comptes ús hem explicat com aquell programa ha estat en bona part realitzat, superat en molts aspectes i redefinit en altres. Per altra banda l’experiència viscuda ens confirma que la política local és també la política comarcal i per tant la Comarca té un paper transversal en molts dels aspectes que gestionem des del poble. Tampoc tenim la màquina per viatjar al futur i saber que li caldrà a Castellterçol d’aquí 3 anys.
Ara, amb l’experiència de govern i de treball en equip d’aquests 4 anys, us presentem un programa seriós, treballat, realitzable però al mateix temps obert i flexible per poder acollir els canvis i les necessitats que han d’arribar. Obert també a incorporar les propostes i idees programàtiques d’altres forces polítiques locals. Obert a les aportacions dels veïns en els processos de participació ciutadà que possarem en marxa.
COMUNITAT i APRENENTATGE
EDUCACIÓ
EDUCACIÓ 360 per a tots al llarg de la vida
A través del Consell Educatiu Municipal (que hem creat la legislatura 2015-19) i conjuntament amb el Consell Comarcal, es coordinaran les actuacions vinculades al projecte Educació 360: una iniciativa educativa, social i política que ofereix més i millors oportunitats educatives per totes les persones, connectant aprenentatges per a totes les edats, dins de l’àmbit lectiu, no lectiu i informal..
Ampliant les opcions i les connexions per tal que cadascú pugui personalitzar el seu aprenentatge. Amb l’objectiu de millorar el present i alhora preparar-nos per al futur proper davant dels canvis econòmics, socials i culturals constants; reduint les desigualtats; treballant per una ciutadania més formada, més apoderada, més crítica i més cohesionada. Oferint collarets de dona populars com ara penjolls, collarets i chain necklace. Compreu joies d’una varietat de metalls i pedres precioses per a qualsevol ocasióCom ho farem?
- Potenciant el Consell Educatiu Municipal (CEM) com a element estructurador local del projecte Educació 360.
- Coordinant i connectant les accions i esforços de les entitats que fan projectes educatius i dels serveis de l’ambit educatiu de Castellterçol i de la Comarca.
- Cooperant amb les diverses administracions públiques amb competències i projectes en l’ambit educatiu.
- Promovent el Programa municipal d’activitats 360 per tal que tothom pugui conèixer i accedir a les oportunitats locals i comarcals a nivell educatiu .
- Acordant objectius comuns per treballar-los des de les aportacions particulars de cada projecte.
- Potenciant el Consell Educatiu Municipal (CEM) com a element estructurador local del projecte Educació 360.
CENTRE DE LES ARTS COMARCAL (Música, dansa, teatre, plàstiques,...)
La pràctica artistica (en complement al fet de ser espectador) té un paper important en la contrucció de l’invidiu: Desenvolupa habilitats que milloren els resultats acadèmics; millora la confiança en un mateix, les habilitats socials i de cooperació; posa en pràctica el treball en equip i el sentit de pertinença-inclusió; genera espais de creativitat i de gàudi; i també desenvolupa el pensament crític i creatiu.
Volem que al Moianès, i en conseqüènica a Castelleterçol, els ciutadans tinguem accés a la pràctica artística independentment de l’edat i situació econòmica, ja que entenem que és un dret fonamental.
Pensem que és el moment d’afrontar, en aquest cas a nivel comarcal, les polítiques públiques que permetin inicar el camí cap a aquest objectiu.
Com ho farem?- Proposarem un grup de treball a nivell comarcal per concretar la proposta inclosa en el pla comarcal d’equipaments culturals elaborat la passada legislatura per especialistes de la Diputació de Barcelona, per tal de poder treballar-ho amb tècnics del Consell Comarcal i regidories d’altres pobles que hi estiguin interessats.
- La creació del servei públic del Centre d’Arts Comarcal
- Proposarem un grup de treball a nivell comarcal per concretar la proposta inclosa en el pla comarcal d’equipaments culturals elaborat la passada legislatura per especialistes de la Diputació de Barcelona, per tal de poder treballar-ho amb tècnics del Consell Comarcal i regidories d’altres pobles que hi estiguin interessats.
INSTITUT - ESCOLA (IE)
Sabiem que fer realitat el projecte del nou edifici de l’IE seria una feina de més d’un mandat. Ara tenim un compromís de la Generalitat de Catalunya. Però cal seguir treballant amb la el Departament d’Educació per fer realitat la reforma i amb l’equip educatiu de l’IE per fer un projecte educatiu de referència.
Com ho farem?
- Requerirem a la Generalitat de Catalunya el projecte executiu de reforma de l’edifici de l’IE castellterçol.
- Negociarem amb la Generalitat de Catalunya la dotació pressupostària i la licitació de les obres d’ampiació i reforma de l’edifici.
- Realitzarem les accions pactades amb la Generalitat per adaptar els espais d’accés i de patis de l’IE Castellterçol. En horari lectiu el bosquet serà l’entrada de l’escola i un pati més de joc. Farem una rampa de connexió entre l’escola i el bosquet.
- Facilitarem recursos a l’equip educatiu de l’IE Castellterçol per seguir avançant en la construcció d’un projecte de referència dels IE de forma coordinada amb la llar d’infants l’Espurna.
- Definirem uns usos compartits del sistema de relació d’espais institut escola, llar d’infants, Residencia Brugueroles i bosquet de Can Sedó
LLAR D'INFANTS
Un dels elements claus per mantenir viu el poble es disposar d’una potent xarxa de recursos educatius. En aquesta línia la llar d’infants és la porta d’accés al cicle formatiu de vida dels nostres veïns.
Com ho farem?
- Realitzarem el pla de reforma i actualització de les instal.lacions i equipament de la llar d’infants l’Espurna amb l’ampliació per usos organitzatius, el patí d’hivern i la renovació del mobiliari.
- Promourem la convergència del projecte educatiu de la llar d’infants l’Espurna amb el projecte educatiu del l’IE Castellterçol per facilitar un circuit integral d’educació formal dels 0 als 16 anys.
- Continuarem amb les polítiques de preus socials que facilitin l’accés a la Llar d’Infants l’Espurna a totes les famílies de Castellterçol.
- Incorporarem l’angles dins del projecte educatiu de la llar d’infants.
CULTURA
BIBLIOTECA
El projecte d’Enric Prat de la Riba i de la Mancomunitat de Catalunya construeix una xarxa de biblioteques populars a tots els pobles del país segueix un segle després siguem un projecte viu. Les noves biblioteques del s. XXI son els espais culturals centrals dels pobles.
Com ho farem?
- Seguirem el treball iniciat per acordar amb la comarca la petició a la Diputació de Barcelona de la segona biblioteca de la comarca per Castellterçol.
- Crearem un equip de treball amb la gerència de biblioteques de la Diputació de Barcelona per poder fer realitat la nova biblioteca.
ANLA: Definim el somni
L’ANLA és la gran oportunitat per somiar. És un lloc perfecte per fer-hi néixer i créixer el projecte creació cultural de la Fàbrica de les Arts amb perspectiva comarcal i mirada de país. Cal posar les millors ments del poble i la comarca a pensar i definir el pla director del que haurà de ser aquest vapor de les arts.
Com ho farem?
- Convocarem a les entitats, els artistes, els tècnics, a un procés de participació ciutadana per somiar el millor pla director per l’ANLA, Fàbrica de les Arts.
- Reclamarem a la Generalitat de Catalunya, de la mà del Consell Comarcal de Moianès, l’encàrrec del projecte d’Arxiu Comarcal del Moianès “Enric Prat de la Riba” a l’ANLA vella. Volem que sigui el centre d’estudis del pensament i obra del polític.
- Convocarem un concurs per redactar el projecte bàsic de rehabilitació i adaptació de l’ANLA, fabrica de les arts.
- Completarem la restauració de la façana, tancaments i teulada de l’ANLA i les actuacions de seguretat que ens permetin recuperar els usos oberts al públic de la sala gran de l’ANLA.
FESTIVALS
Volem potenciar els festivals culturals perquè entenem la cultura com quelcom viu i ens agrada quan els carrers i plaçes del nostre poble s’omplen de gent gaudint de concerts, teatre, espectacles,… Això contribueix al gàudi dels castellterçolencs i castellterçolenques alhora que revitalitza el centre del poble generant més vida que es tradueix en moviment per comerciants i restauradors.
Com ho farem?
- Seguint recolzant propostes de les entitats.
- Potenciant un nou festival d’arts escèniques al carrer amb la voluntat vincular el nostre entorn privilegiat i el patrimoni amb continguts de qualitat.
CENTRE ESPAI ESCÈNIC
El Centre Espai Escènic ha esdevingut la referència de les arts escèniques a la comarca. Ho ha aconseguit gràcies a les programacions Anem al teatre d’espectacles educatius, Escena 42 de teatre amateur, la cartellera de cinema del Cine Club Moianès i els espectacles de les entitats locals. I sobretot amb la programació d’arts escèniques professionals el Centru que, amb només dues temporades, ha aconseguit portar al Moianès espectacles de primer nivell.
Volem seguir treballant en aquesta línia, ja que entenem que cal omplir els edificis públics de contingut i obrir les portes de bat a bat perquè la ciutadania se’ls faci seus i els visqui intensament.
Com ho farem?
- Seguirem recolzant la visió de que el Centre Espai Escènic ha d’incloure la diversistat de propostes i iniciaties que neixen al municipi al voltant de les arts escèniques i culturals.
- Promourem la creació de la coordinadora d’espectadors de l’Escènic, que ha gestionar i promoure la programació del local.
- Seguirem apostant per una programació professional amb aportació pública que permeti apropar a tothom la cultura.
- Incoroporarem els espectacles per a públic familiar a la programació professional d’ elcentru.com
ENTITATS
La governança del nostra poble passa per facilitar que el màxim d’actors prengui consciència i actuï com a actors transformadors de la vida a Castellterçol. Una de les tasques fonamentals de l’Ajuntament ha de ser facilitar, afavorir, potenciar, formar qualsevol iniciativa del teixit social que avanci en aquesta direcció.
Com ho Farem?
- Continuarem amb el suport a les entitats locals a través de l’oficina de les entitats per facilitar accés a recursos publics.
- Seguir millorant el banc de material i equips a disposició de les entitats.
- Recolzament a les entitats informant de convocatòries d’altres administracions i posant a l’abast convocatòries de subvencions pròpies des de l’Ajuntament.
- Enfocar el personal de l’ajuntament al servei de les entitats.
- Continuarem amb el suport a les entitats locals a través de l’oficina de les entitats per facilitar accés a recursos publics.
PATRIMONI
El patrimoni i la memòria de Castellterçol han estat protagonistes del mandat que ara tanquem. Després d’anys d’oblit, s’han commemorat el centenari de la mort d’Enric Prat de la Riba i el Memorial Democràtic, s’ha recuperat l’Espai Franch – Memorial Democràtic i s’ha creat l’espai de la Dansa de Castellterçol a Cal Recader. Actualment hi ha constituït el fons patrimonial i s’ha encarregat un mapa de patrimoni a la Diputació de Barcelona.
Com ho farem?
- Rehabilitarem l’edifici de l’antiga presó i el connectarem amb el pis superior de l’Espai Franch per generar un espai continu, destinat a la conservació i la difusió del patrimoni i la memòria històrica.
- Recuperarem l’arxiu local de Castellterçol amb el suport de la Diputació de Barcelona.
- Crearem el Centre d’interpretació del fons patrimonial de Castellterçol al nou espai de la presó.
ESPORTS
ESPORTS
La pràctica esportiva és l’ingredient que ens ajuda a mantenir l’equilibri diari per combatre l’estrès i les tensions, reforça les articulacions i la musculatura, en ajuda a fer salut i fa que ens sentim millor amb nosaltres mateixos. De la mateixa manera, ens ajuda a socialitzar-nos, crea valors, anima els ciutadans a compartir, a fer equip. L’esport té un munt d’efectes positius i a Castellterçol hi ha moltes maneres de practicar-lo.
Com ho farem?
- El pavelló municipal Joan Casanovas és un espai esportiu i social de referència. L’equiparem amb un servei de cafeteria i una sala polivalent per a realitzar reunions de clubs i associacions.
- Potenciarem una gestió esportiva tècnica pensada per oferir diversificació d’activitats. L’ assessorament esportiu serà la clau per a les entitats i clubs municipals.
- Seguirem apostant per l’esport base i recolzarem als clubs i entitats. Per fomentar els valors esportius més enllà de la competició, organitzarem xerrades i formacions específiques.
- Facilitarem l’accés a tothom que vulgui i tingui ganes de practicar esport local. Hi ha múltiples opcions: futbol base, futbol sala, tennis taula, judo, caminades, running, golf, ciclisme, escacs i activitats dirigides, etc…
- La reformada Piscina Municipal és punt de trobada temporal d’estiu. Per gaudir-la al màxim organitzarem activitats dirigides d’aigua, tant esportives com de relaxació. La piscina també és un lloc on fomentar la cultura, oferint servei de préstec de llibres.
- S’ha rehabilitat l’edifici del poliesportiu descobert i la seva il·luminació. El proper pas és l’adequació de la pista i les grades. Així com la consturcció de pistes de pàdel per poder oferir un nou esport social obert a tothom.
DESENVOLUPAMENT ECONÒMIC
EMPRESA i COMERÇ
POLÍGON INDUSTRIAL EN CREIXEMENT
El polígon industrial del Vapor és un eix clau en l’economia de Castellterçol. Treballarem per facilitar les condicions per tal que es conservin i ampliin els llocs de treball que genera. Ho aconseguirem fent actuacions al poligon que en millorin les condicions d’accés, serveis, senyalització i imatge general. L’aposta per una ampliació, proporcionada a la nostra escala, resoldrà la complexa circulació actual i permetrà la implantació de noves oportunitats d’activitat al municipi.
Com ho farem?
- El polígon industrial estava pensat, inicialment, per a tallers petits i mitjans, d’escala local. El creixement dels últims anys l’ha convertit en un polígon amb empreses de més volum, i això reclama altres funcionalitats i serveis. Hem d’actuar al Vapor, modernitzant-lo i fent-lo atractiu per poder captar noves oportunitats d’activitat econòmica.
- Reorganitzarem el funcionament intern de circulacions i aparcaments. Tots els treballadors i visitants han de poder accedir, circular i aparcar còmodament.
- S’està redactant un document urbanístic de reordenació de les zones verdes i aparcament del polígon. Aquests espais s’han de delimitar correctament. Així podrem treballar en la franja de separació que hi ha d’haver entre les naus i la carretera C-59. L’aprovació d’aquest document també ens permetrà afrontar la necessària millora de l’accés a les naus del Vapor Vell, el Roquer i el camí d’Esplugues. Farem actuacions de regeneració paisatgística i ambiental.
- Actualitzarem i modernitzarem la xarxa municipal d’aigua i sanejament. Repararem a fons el paviment de voreres i calçades.
- Senyalitzarem de manera adequada carrers, vials i serveis. Instal·larem panells informatius amb la ubicació de les diferents empreses dins el polígon.
- Iniciarem els tràmits de modificació del planejament urbanístic per a fer realitat una ampliació del polígon industrial. El creixeent ha de ser proporcional, a la mida d’un municipi com el nostre. I ha d’incloure una segona connexió a la carretera C-59que permeti que la circulació interna sigui més fàcil i funcional.
OPORTUNITATS EMPRESARIALS
L’economia canvia constantment i ens afecta de ple. Tots els sectors experimenten transformacions. Alguns necessiten una modernització regeneradora, altres no paren d’innovar. Cal saber veure on hi ha oportunitats i aprofitar-les. Des de l’ajuntament ajudarem les empreses, els comerços, la pagesia, els emprenedors i tota la gent del territori que proposi projectes per generar oportunitats. Al municipi i des del municipi.
Com ho farem?
- Treballarem conjuntament amb l’Associació Castellterçol Comerç amb l’objectiu de sumar esforços i crear sinèrgies. Buscarem acords que fomentin activitats de promoció municipal, en benefici de Castellterçol.
- Treballarem amb el projecte Viver d’Empreses perquè esdevingui un dinamitzador econòmic i social del municipi i la comarca. L’incorporarem en la redefinició d’usos d’equipaments municipals com l’ANLA o l’antic escorxador.
- El Consell Comarcal ha acordat que la ubicació definitiva de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca (DARP) de la Generalitat de Catalunya serà a Castellterçol. L’acompanyarem d’un punt d’atenció a les empreses, que impulsi el desenvolupament del sector rural i agroalimentari de la comarca. Facilitarem tots els tràmits necessaris per fer efectiu aquest projecte.
- Formarem i acompanyarem a les pimes, autònoms i emprenedors a fer ús de la Finestreta Única Empresarial (FUE) com a eina única per a la gestió de tràmits de competència municipal. Simple, transparent i digital. Una eina que facilitarà l’accés a tot tipus de gestions, fins i tot a l’obertura d’una activitat econòmica.
- Promourem la tramitació d’atenció a l’empresa a l’oficina d’atenció ciutadana (OAC), que faciliti a les empreses, autònoms i comerços la tramitació de tots el seus serveis de forma àgil i fàcil amb l’Ajuntament i altres administracions, d’una manera centralitzada, personal i digital.
- Participarem activament en la dinamització dels locals buits, per reobrir comerços tancats i situats en llocs estratègics per a la vida comercial i social de Castellterçol. És un treball ja iniciat amb el Consell Comarcal i la Diputació.
FIRES I ESDEVENIMENTS
Les fires i els esdeveniments sectorials generen activitat. Fan sorgir nous projectes, reptes i motivació. Són un aparador del nostre teixit comercial, industrial, cultural, esportiu i social, i ens donen a conèixer. Hi seguirem confiant com a actiu econòmic. Seguirem apostant per organitzar millors fires, mercats, festes i esdeveniments diversos.
Com ho farem?
- Hem racionalitzat el nombre de fires, en alguns casos fusionant diversos certàmens que es feien al poble en dies diferents. Així s’ha aconseguit que tinguin un volum i unes activitats que les fa més potents i atractives pels veïns i per als visitants. Seguirem treballant en la línea definida per l’experiència de la Fira de Fires, que creiem exitosa. Potenciant els mercats que donen bons resultats i pensant noves fórmules connectades al nostre municipi i que li donin projecció.
- Les entitats de Castellterçol organitzen importants esdeveniments culturals, lúdics i esportius. Fan bategar el cor del poble, mantenen les tradicions, i atrauen visitants. Seguirem donant-los tot el suport que necessitin: material, localitzacions, publicitat. Des de l’ajuntament, no perdrem l’oportunitat de recolzar noves iniciatives que reforcin la centralitat cultural i esportiva del nostre municipi, atraient activitats i públics diversos.
TURISME
VILES FLORIDES
El projecte Viles Florides treballa per la millora de l’espai urbà i de la qualitat de vida dels seus habitants. El punt clau del projecte és mantenir un poble net, endreçat i agradable amb espais verds, places, carrers i racons cuidats, pensats i mantinguts. A Catalunya ja hi ha un centenar llarg de municipis amb el distintiu “Vila Florida”, que garanteix que es compleixen els estàndards de qualitat del projecte. Un poble on vulguem viure, un poble que vulguin visitar.
Com ho farem?
- Augmentant el nombre de jardineres repartides pel poble perquè n’hi hagin a totes les places i al màxim de carrers. Posant plantes a raconades i parterres.
- Planificant actuacions als espais públics singulars que, per posició urbana, necessiten atenció especial, com la Plaça Prat de la Riba, el monument del Pastor, el parc de Can Sedó o la plaça Bonet-Gari.
- Realitzant una bona senyalització dels espais municipals, els comerços o la xarxa de camins. Han de ser cartells útils, informatius, ben posicionats i amb un estil homogeni i adient.
- Mantindrem i potenciarem el contracte de jardineria iniciat l’any 2019 amb l’objectiu de garantir el bon aspecte de les jardineres, parterres, escocells d’arbres i talussos.
- Seguirem treballant per millorar la neteja i eliminació de males herbes en voreres i carrers. El desherbatge ja es realitza amb productes respectuosos amb la salut pública i el medi ambient, sense glifosats. La poda dels arbres seguirà els criteris del pla de poda redactat per especialistes de la Diputació de Barcelona. Per la neteja viària hi ha dos treballadors municipals en dedicació exclusiva.
- Insistim en la importància del civisme, per erradicar actituds com llençar burilles al terra o no recollir els excrements dels animals de companyia. Mantenir el poble net és responsabilitat de tots.
- Les viles florides ho són tant en els espais públics com en els privats. Farem una campanya per animar els ciutadans a posar plantes i flors a les entrades de les cases, balcons, murs, etc…
XARXA DE CAMINS SALUDABLES, HISTÒRICS i LÚDICS
Castellterçol és en un lloc privilegiat, envoltat de natura i llocs emblemàtics ideals per fer fer salut, esport i turisme. Conèixer i potenciar l’entorn de Castellterçol és una de les nostres prioritats. I això passa per tenir una variada xarxa de camins ben condicionats i marcats. I per fer-ne una bona promoció per tal que tothom els faci servir, tant els veïns com els visitants.
Com ho farem?
- Seguirem treballant amb les Rutes Pas a Pas, rutes curtes i amb història. Posarem senyals a les que ja existeixen i les acompanyarem de tríptics descriptius perquè es puguin fer quan es vulgui. I en dissenyarem de noves, per seguir descobrint els racons del nostre poble.
- Ampliarem la xarxa de recorreguts que serveixen per fer salut, esport i turisme. Han de ser de dificultat diversa i passar per entorns agradables i llocs emblemàtics.
- Completarem el projecte del Camí de Ronda. És ambiciós i engrescador. Un sender que dona la volta al poble i permet veure’l des de tots els angles.
- Potenciarem el camí peatonal Castellterçol-Castellcir amb elements addicionals que informin sobre paisatge i natura, més punts equipats amb bancs i papereres i zones equipades per aparells d’exercicis gimnàstics.
- Obrirem un nou camí que enllaci Castellterçol i Sant Quirze Safaja. També ha de ser per peatons i bicicletes. Ens mostrarà masies, fonts, poues de glaç, camps i pastures i un agradable bosc de ribera.
- Paisatge que explica. Ens ajudaran a conèixer l’entorn senyals i cartells específics situats en masies, miradors i elements singulars del voltant del municipi.
POBLE TURÍSTIC I CULTURAL
Castellterçol és un poble atractiu. Ha tingut un creixement moderat i respectuós. Conserva un patrimoni històric i arquitectònic interessant. L’entorn natural és molt agradable i es protegeix a consciència. Tenim una vida social, cultural i esportiva molt rica. Tot això són actius per viure amb millor qualitat de vida i atraure visitants, una font econòmica important per al poble. Ens han de conèixer per ser un destí de muntanya i natura, un destí d’activitats culturals i esportives, i un destí de gastronomia de la terra.
Com ho farem?
- Dissenyant nou material turístic per fer conèixer Castellterçol i el seu entorn. Pensem en fulletons impresos i postals. I en una marca pròpia que ens defineixi.
- Els allotjaments i els comerços són els principals ambaixadors del poble. Per això han de poder tenir material turístic suficient per promocionar i dinamitzar Castellterçol. Els prepararem paquets fets a mida perquè puguin tenir informats els seus clients.
- Tenim tres museus interessants i un patrimoni històric atractiu. Volem oferir una visita conjunta a les poues, la casa-museu d’Enric Prat de la Riba, l’Espai Franch i l’Espai de la Dansa per tal de promocionar el poble. Tant en l’àmbit escolar com en el particular, de famílies o grups.
- Volem proposar que l’Ecomuseu del Moianès tingui una seu a l’antic cremador. És una zona de pas, de fàcil accés i molt propera a les poues de gel de la Ginebreda, una de les nostres temàtiques amb més potencial.
- El concurs de fotografia és una iniciativa d’èxit. Serveix per ilustrar el calendari anual, per donar a conèixer imatges originals del poble i per tenir un arxiu local. Seguirem convocant-lo amb noves propostes.
- Dissenyant nou material turístic per fer conèixer Castellterçol i el seu entorn. Pensem en fulletons impresos i postals. I en una marca pròpia que ens defineixi.
DRETS SOCIALS
Els serveis socials, com els serveis bàsics de salut, no han d’arribar només a les persones que viuen situacions de vulnerabilitat. Els serveis socials són universals, són per tota la població. Des de Castell en Positiu ens comprometem a que tothom estigui al corrent de les ajudes i possibilitats de millora que s’ofereixen des dels serveis socials, fent les campanyes de difusió que facin falta. Treballem per a una visió no estigmatitzadora de les necessitats i els recursos socials. De la mateixa manera que tenim assimilades les nostres necessitats de salut, qualsevol de nosaltres, en un moment determinat, pot necessitar l’acompanyament i l’ajut social.
GARANTIA DE MÍNIMS PER UNA VIDA DIGNA
El benestar de qualsevol comunitat és més que la suma dels benestars individuals. No hi pot haver una societat justa i cohesionada si hi ha individus que no tenen els mínims vitals garantits. En totes les comunitats hi ha gent en situació de més vulnerabilitat. I en les societats avançades tenim criteris per objectivar quins són els mínims per a una vida digna. Hem de vetllar per garantir els drets de totes les persones.
Com ho farem?
- Seguirem potenciant la línia que es va encetar en l’anterior legislatura de prioritzar totes les accions dirigides al benestar de les persones i la comunitat. La dotarem de pressupost i de criteris tècnics i objectius.
- Habitatge social. Proposarem la cobertura d’habitatges d’emergència sempre en coordinació amb els recursos de la comarca. Ens comprometem a dotar l’ajuntament d’un habitatge per a donar resposta a l’emergència social.
- Donarem accés i informarem tots els veïns de les prestacions econòmiques a què tenen dret, inclosa la Renda Garantida de Ciutadania. Volem assegurar-nos que tots els veïns tenen uns ingressos mínims que els permeten una vida digna.
- Seguirem vetllant perquè ningú passi fred a Castellterçol, amb les mesures que, com a ajuntament, podem dur a terme per pal·liar les situacions de pobresa energètica.
- Contribuirem a la definició del nou model per garantir l’alimentació digna de tota la població, en la modalitat que s’estableixi a nivell comarcal. Aportarem, si és convenient, les especificitats pròpies de Castellterçol.
COMUNITAT: FEM XARXA
L’abordatge del benestar de tots els veïns s’ha de fer des de l’òptica comunitària, i no només des de la individualitat. Perquè tots els nostres processos individuals es veuen condicionats, afectats i influenciats per l’entorn en el qual vivim, pel context, el grup, etc… Per això proposem treballar des de la diversitat: tots i cadascun de nosaltres som únics i singulars i això fa que la nostra societat sigui rica i plural. La diversitat no és la dels altres, sinó la de tots. Això no exclou que calgui una atenció especial per a col·lectius determinats que tenen necessitats específiques: la infància, les dones, les persones amb necessitats especials i els nouvinguts.
Com ho farem?
- Creiem en els projectes intergeneracionals que passen en els espais públics i en les entitats. El coneixement mutu entre persones de diferents edats consolida el teixit social i la convivència.
- Cal aconseguir millorar el civisme al poble, a tots els nivells. Són bàsics el respecte dels espais comuns, la moderació del soroll, la neteja de l’espai públic i el respecte dels horaris de descans i lleure dels veïns. Seguirem el treball iniciat amb l’agent cívic i vetllarem per la sensibilització en la convivència veïnal.
BENESTAR SOCIAL
En el procés vital ens trobem amb diferents situacions difícils que poden desestabilitzar la nostra vida i també la dels qui ens envolten, familiars, amics i veïns: Canvis de situació familiar, problemes de salut, dependència, situació d’atur… Cal treballar la problemàtica que afecta la persona i acompanyar el seu entorn en l’adaptació a la nova situació.
Com ho farem?
- Proposem un servei d’orientació i acompanyament famílies (SOAF) impulsat a nivell comarcal. Un espai per parlar amb calma i confiança de les relacions familiars..
- Ens comprometem a potenciar el Servei d’Atenció Domiciliària a Castellterçol. Les persones amb necessitats i manca d’autonomia han de poder viure a casa seva i tenir accés als serveis necessaris.
- Treballarem per la reinserció laboral de les persones que han quedat fora del mercat laboral. Acompanyant les persones en el procés de conèixer les seves competències, habilitats i potencials. Usant eines com els plans d’ocupació o altres instruments que estiguin a disposició.
- Els serveis socials de Castellterçol estan coordinats per l’àrea bàsica del Consell Comarcal. També es planificaran programes i actuacions pròpies del municipi que responguin a les necessitats puntuals o estructurals de Castellterçol.
CICLE DE VIDA I ENVELLIMENT DE LA COMUNITAT
Tenir cura de les persones al llarg de la tota la vida -infància, adolescència, edat adulta- és un deure per a tota la comunitat. Ens hem de cuidar els uns als altres, i durant tota la nostra vida. Cal una especial atenció a l’envelliment dels veïns, en un moment en què s’ha aconseguir allargar l’esperança de vida.
Com ho farem?
- Seguirem treballant amb les residències de persones grans per a garantir el bon tracte a totes les persones que hi viuen. Vetllant per deixar enrere les estructures rígides i organitzatives d’atenció residencial. Promovent un model d’atenció centrat en la persona.
- Continuarem dotant de pressupost el pla de rehabilitació dels habitatges de les persones grans. S’ampliarà el programa i se’n farà més difusió i seguiment.
- S’ha d’evitar l’aïllament de les persones grans. Proposem que s’impulsi el projecte Fem Companyia a nivell comarcal. Es tracta d’una iniciativa que permet el seguiment de les persones majors de setanta anys que viuen soles. L’objectiu és detectar i evitar situacions de risc. S’incita a aquestes persones a participar en la vida social a través d’activitats lúdiques, socials i culturals. La generació de xarxes veïnals i de voluntariat és clau per l’èxit d’aquest projecte.
- La solitud no volguda pot tenir un efecte devastador en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. Impulsarem la implantació del projecte Radars Castellterçol. Es tracta de crear una xarxa de voluntaris, els anomenats “radars”, que, amb una mirada sensible i respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn. Si detecten algun canvi important, els radars es posen en contacte amb Serveis Socials, que valoren si cal intervenir o no. Els “radars” poden ser veïns i veïnes, comerços, cafès i farmàcies.
- Volem activar el programa Respir per a estades de lleure, descans i atenció a persones amb vulnerabilitat i/o els seus cuidadors. Respir és un programa de suport adreçat a les famílies cuidadores que tenen al seu càrrec persones amb un determinat grau de dependència. Té com a finalitat millorar la qualitat de vida de les famílies cuidadores, proporcionant-los un temps de descans i ajudant-los en determinades situacions familiars imprevistes.
SALUT ÉS MOLT MÉS QUE L’ABSÈNCIA DE LA MALALTIA
Plantegem un programa basat en accions preventives per sobre de les assistencials i dels factors de risc. Una bona política de prevenció fomenta hàbits saludables. I una vida sana, on no hi hagi malaltia, és una millora del benestar. Per això vetllarem per aspectes amplis de la salut. El Pla Local de Salut és el nostre instrument.
Com ho farem ?
- Facilitant informació, formació i actuacions encaminades a millorar la qualitat de vida de la població. En camps tan diversos com l’educació sexual, les addiccions, la prevenció de conductes vinculades a violència o l’alimentació saludable.
- Potenciant el coneixement de fonts saludables de vida , basades en una bona alimentació, l’exercici físic i la intel·ligència emocional.
- L’assertivitat, l’autoestima, l’empatia i altres habilitats socials es poden practicar i aprendre. Potenciarem dinàmiques actives per ser emocionalment competents. És vital per a l’individu i la seva vida en societat
- Supervisarem els plans de vigilància de normatives i actuacions de salut pública establertes per altres institucions -comarcals autonòmiques, provincials-.
- Cal controlar l’ocupació de les vies públiques per evitar accidents laborals i protegir les obres adequadament perquè no afectin els vianants.
- Controlarem rigorosament la contaminació ambiental, els sorolls causats per vehicles o activitats diverses.
- Garantim l’accés de tots els vilatans a l’atenció primària de Salut ,respectant l’organització territorial i horària actual. Però apostem per deixar de ser consultori local i poder arribar a ser el CAP CASTELLTERÇOL.
- Gairebé s’ha completat el desplegament dels equips DEAS -desfibril·ladors- amb una dotació actual de 7 equips fixes. En promovem una ubicació exterior per tal de fer més ràpid i assequible el seu accés en cas de necessitat
- Continuarem formant les persones de la plantilla municipal i de les entitats locals en gestió de situacions d’emergència i l’ús dels DEA’s.
TERRITORI I SOSTENIBILITAT
SOSTENIBILITAT I MEDI AMBIENT
ESCOMBRARIES/RESIDUS
La gestió de residus és cada cop més exigent i cal millorar la gestió que fem actualment. El transport de poques quantitats a plantes finals és ambientalment inacceptable, encareix el servei de manera important i dificulta la millora del sistema de recollida. Per una altre banda, la deixalleria i l’àrea d’emergència, tot i haver millorat, encara pateixen sovint una saturació i l’abandonaments de residus de manera incívica.
Com ho farem?
- Promourem un servei de gestió de residus comarcal. Ha de permetre un increment de serveis. La gestió, si es fa des de la proximitat, és molt més òptima i menys costosa.
- Hem de millorar l’àrea d’emergència, renovant i ampliant la zona de contenidors.
- Avaluarem la instal·lació de càmeres de videovigilància per sancionar els abandonaments incívics de residus.
SONSTENIBILITAT
Fa temps que l’ajuntament està treballant per reduir el seu consum d’energia i l’impacte ambiental que suposa. Actualment ja disposem del projecte per construir una planta de biomassa que abasteixi d’aigua calenta i calefacció els equipament municipals. La residència, el pavelló, la llar d’infants, l’escola, Can Recader o les oficines municipals podran funcionar amb energia de proximitat.
Com ho farem?
- Construint la central de biomassa per consumir energia verda i promovent el consum de biomassa local, km0.
- Instal·lar planta producció soterrada a pati de la residencia creant un escenari per a activitats al pati de la residencia.
- Estendre la xarxa per subministrar equipaments ajuntament, cal recader, escoles velles, espais jove, residència, llar infants, escola, pavelló.
- Foment producció estella local manteniment boscos i franges de protecció per incendis forestals.
- Continuarem millorant el sistema energètic de la xarxa d’equipaments públics. Amb canvis de tancaments i la instal.lació de termostrats sectorials.
- Estudiarem la instal·lació de plaques solars a la xarxa d’equipaments per reduir, encara més, el consum d’energies no renovables.
- Continuarem substituint les làmpades de mercuri per Leds. És una bona manera de reduir el consum elèctric i eliminar elements tòxics com el mercuri.
- Cada vegada hi ha més usuaris de vehicles elèctrics, una tendència de futur. Per això ens faran falta nous punts de recàrrega elèctrica.
- Eliminem l’ús de pesticides en la jardineria urbana, sobretot en el tractament de males herbes al carrer. Els substituïm per productes no tòxics i respectuosos amb el medi ambient.
- Construint la central de biomassa per consumir energia verda i promovent el consum de biomassa local, km0.
URBANISME
POLÍGON INDUSTRIAL
El polígon industrial de Castellterçol estava concebut, inicialment, com un espai per ubicar tallers i empreses de mida reduïda que treballaven dins dels casc urbà. Amb el temps ha crescut i s’ha convertit en un polígon d’activitats i mobilitat molt diferent de la inicialment plantejada. S’ha quedat antic i petit, amb serveis obsolets. El polígon necessita reformes i una reestructuració a fons de l’espai per solucionar problemes històrics.
Com ho farem?
- Fase 1.Completarem la modificació puntual per reordenar zones verdes i equipaments garantint una millora de l’accés a les naus del vapor vell, revisant aparcaments i zones verdes millorant-ne la qualitat, resolent problemàtiques històriques i urgents..
- Fase 2. Millorarem la xarxa d’aigua i urbanització de voreres i calçades.
- Fase 3. Iniciarem la redacció dels documents per a l’ampliació, proporcionada a l’escala del municipi, del polígon en la zona sud per oferir terrenys per instal·lació de noves activitats (llocs de treball i activitat econòmica, segon accés) i per la construcció d’un segon accés sortida nou que permeti resoldre problemes històrics de circulació vehicles dins polígon..
- Fase 4.Continuarem el treball iniciat amb la Direcció General d’Urbanisme per tal que la variant de Castellterçol es desplaci més a l’est, garantint connexió després de les poques ginebreda i no abans de carrer de moià com està a igualment previst. Dins aquesta etapa treballarem per redacció estudi inicial variant, i creació grup c-59 per, junt amb altres municipis, aconseguir calendari per variant Sant Feliu de Codines i Castellterçol.
NOVES PARADES BUS
Les parades de bus polígon, benzinera i violeta, requereixen de zona de parada bus fora de la c-59 i accessos segurs per vianants i marquesina. Aquesta solució afecta terrenys privats no previstos pel planejament per això ja està treballant la definició del procediment urbanístic per tal de fer possible definir els terrenys per a l’ús de parada bus i que ajuntament pugui ser-hi titular.
Com ho farem?
- Realitzarem els tràmits urbanístics per qualificar els terrenys de manera que sigui possible la ocupació dels terrenys i construir les parades i els accessos de manera que no es faci la pujada i baixada al mig de la calçada.
- Acordarem amb LA Generalitat de Catalunya i el Consell Comarcal del Moianès la construcció de marquesines i accessos.
PARC CENTRAL - EIX CIVIC - CASTELLTERÇOL
Volem tornar a jugar a la plaça dels estudis poder anar a llegir un llibre als jardins de cal recader tot fent un passeig sense creuar portes mentre fem una llimonada escoltant la música i veient dançar els alumnes de l’escola d’arts i després pujar fins al triangle de la plaça prat dela riba a fer-me petar tot anant cap al Centre Espai Escènic a veure espectacle de diumenge a la tarda.
La Diputació ha redactat projecte de plataforma única (canvi de prioritat) a la plaça de la tortuga. Aquest projecte fa seva la petició de l’Ajuntament de Castellterçol de suprimir el trencament que la carretera de granera suposa entre les dues bandes i especialment a la tortuga on interromp la continuïtat de la zona equipaments.Com ho farem?
- Materialització del projecte plaça de la tortuga, fer realitat el resultat de 4 anys de treball per aconseguir el canvi de prioritat en el creuament, primer els vianants que es desplacen entre les àrees d’equipaments davant els vehicles de a carretera de granera.
- Farem la reorganització del traçat de l’eix cívic (plaça dels estudis, escoles velles, obertura jardins de Cal Recader i l’accés a la plaça Prat de la Riba) amb especia èmfasi en la reordenació de l’aparcament.
- Materialització del projecte plaça de la tortuga, fer realitat el resultat de 4 anys de treball per aconseguir el canvi de prioritat en el creuament, primer els vianants que es desplacen entre les àrees d’equipaments davant els vehicles de a carretera de granera.
REORDENACIÓ APARCAMENT CENTRE VILA
La recuperació de la plaça estudis i Prat de la Riba com espais lúdics implica la necessària reordenació de l’aparcament en espais pròxims al centre que permeti garantir la vitalitat del nostre comerç i la facilitat d’accés dels veïns d’aquesta zona del municipi. Per fer-ho caldrà la activació com a àrea l’aparcament dels terrenys entre Can Xera i l’Anla incorporant les solucions tècniques necessàries per garantir accés segur, i ràpid al centre. Amb l’objectiu d’aconseguir una zona centre on viure i on el comerç sigui viu.
Com ho farem?
- Encarregarem la redacció i tramitació dels documents urbanístics per a permetre la ubicació de l’aparcament en els terrenys entre can xera i l’anla.
- Gestionarem la redacció dels projectes d’urbanització amb participació ciutadana.
- Aprofitarem la consolidació conveni actual per a ús esporàdic terrenys antiga nau Sosa per aparcament esdeveniments singulars.
- Racionalització de sentits de circulació i zones d’aparcament en carrers estrets. Treballar possibilitats de millora mitjançant un procés participatiu que pot incloure definició de futurs nous vials que calgui incloure en el nou planejament que es desenvolupi.
VIA PÚBLICA I PAISSATGE URBÀ
NETEJA
El procés dels darrers 4 anys ens ha portat a optimitzar recursos per maximitzar les hores de brigada per neteja de via pública.
Com ho Farem?
- Gestionarem els treballs de jardineria i desherbatge de voreres i talussos a través de contractació externa afavorint les empreses d’economia social.
- Establirem el programa carrers nets amb mínim una escombrada setmanal de cada carrer de la vila, equip mínim de 2 persones al dia en funcions de neteja per fer-ho consolidació de l’equip de 5 persones que permet equip de neteja en cap de setmana.
URBANITZACIONS ZONES PENDENTS I MILLORES
Redacció de projecte d’urbanització real complert i realista per al barri del patronat. Estudi socio economic amb servei socials del barri per valorar les possibilitats reals assumpció dels costos que d’acord amb la llei han d’assumir els veïns i en base a aquest anàlisi dotació de partida de subvencions per ajudar d’acord amb serveis socials. Amb els números de costos, repercussió per veí i subvencions /ajudes possibles donarem la paraula a veïns per decidir si es vol tirar endavant la urbanització.
Una vegada resolt la mancança històrica del el barri patronat d’acord amb la decisió dels veïns afrontarem l’execució dels altres projectes que es redactarà en par al.lel:
- Personalització, calçada única plaça església, pabordia, bellver, sant joan, vic, baix, pl tresserres.
- Projecte places riba estudis cal recader
- Reurbanització passatge de la Piba i plaça Cuspinera
- Millora del sistema de garantia rotació vehicles zona Albó i plaça Prat de la Riba (rellotges)
- Millora de paviment i fanals al tram baix del carrer de Moià.
En relació al barri de Rocabruna, la situació jurídica és diferent del barri del patronat, treballarem perquè urbanització sigui realitat, anàlisi complet costos i possibilitats i reunió amb veïns per explicar opcions i temporalitat, valorar opcions d’urbanització parcial per part ajuntament i un agent urbanitzador.
HABiTATGE
Aposta ferma per la millora estètica i d’eficiència energètica dels edificis de castellterçol principalment del nucli antic.
Com ho farem?
- Mantenir millorar i dotar les campanyes iniciades de subvencions per a la rehabilitació de façanes.
- Anàlisi de les dades obtingudes en l’estudi de cases buides redactat per Diputació de Barcelona com a base d’un estudi de la situació de l’habitatge a castellterçol per a la definició de les polítiques d’activació d’habitatges i necessitat d’habitatge de protecció al municipi.
EQUIPAMENTS
MANTENIMENT
Els equipaments a més de construcció i inauguració, requereixen de manteniment fix anual i inversions per actualitzar-los mica en mica, també han comptar amb les legalitzacions i inspeccions periòdiques. En aquest 4 anys com a govern hem fet el pla inicial de manteniment equipaments que defineix manteniments correctius per posar al dia equipament i corregir el manteniment que no s’ha fet, i els manteniments periòdics, legalitzacions i inspeccions periòdiques pendents. Des que tenim pla de manteniment s’han fet dos anys d’inversions continuades passant d’apagar focs conseqüència del manteniment deficient a progressivament posar al dia equipaments. Acabarem treball per acabar de posar equipament en forma correcte i amb totes instal·lacions legalitzades
Com ho farem?
- Acabar manteniments correctius i legalitzacions per iniciar manteniment periodic ordenat amb le actuacions definides al pla de manera que es pugui pressupostar el manteniment necessari i alhora evitem el retorn a la lamentable situació en que havíem arribat
RESIDÈNCIA i LLAR D'INFANTS
La residencia requereix d’una important readequació de la planta de dependents. Aquesta adequació requereix d’una ampliació i reordenació de l’edifici que permetrà ampliar sala de vetlles i dotar-lo de millors condicions.
A la llar d’infants sala professors, magatzem i lavabos mestres estan en mòdul prefabricat, l’escola mereix una eliminació d’aquesta situació precaria.
Com ho farem?
- Reformarem espais de la residència i generarem una sala de vetlles renovada.
- Ampliació i reforma la llar d’infants l’espurna amb espais per a mestres i nou mobiliari.
CAMP DE FUTBOL
Actualment estem instal·lant gespa artificial, substituint tanques i acabant millores vestuaris amb caldera gas i altres. La millora inclou un bar local pel club amb el projecte en redacció i per la construcció del qual ja tenim dotació econòmica. Cal acabar la adequació del camp que en aquest cas depassa el simple pla de manteniment per ser una modernització completa del conjunt.
Com ho farem?
- Realitzarem la construcció del bar i sales d’entitats del camp de futbol.
- Executarem la la pavimentació de l’aparcament
PAVELLÓ JOAN CASANOVAS
Un equipament esportiu amb més de 20 anys i un ús intensiu requereix d’una profunda reforma de manteniment, iniciada en el present mandat, que haurà de concloure els propers anys.
Com ho farem?
- Completarem la reforma de la instal·lació elèctrica del pavelló
- Eliminació goteres amb reparació completa de la impermeabilització
- Construcció de banquetes i barana grades amb proteccions per cantells grades
- Substitució dels vidres sales judo i dirigides per evitar riscos a jugadors pista principal.
- Instal·lació de sistemes ventilació ambientalment eficient al gimnàs, vestuari i sales dirigides per eliminar humitats a terres i garanti salubritat.
- Habilitació de magatzems al sotagrada.
- Habilitació de despatx per entitats i taulell per activitats puntuals a l’antiga guixeta
- Construcció de la cafeteria
ARXIU MUNICIPAL
Castellterçol té elements arxiu històric municipal a arxiu comarcal de Granollers. Per altra banda en els darrers quatre anys hem anat recopilant patrimoni dispers i en mal estat de conservació. Cal dignificar el nostre patrimoni i aprofitar oportunitats per disposar de la història del municipi en edifici de castelltrçol que doni sortida a fons diverses i en especial al gran treball desenvolupat des de fa anys pel cronista de la vila.
Com ho farem?
- Rehabilitació de l’edifici presó com a arxiu local i centre de patrimoni històric local
- Conveni amb diba xarxa arxius locals
- Servei mensual arxiver per garantir conservació arxiu
- Restauració/ recuperació elements patrimonials degradats
- Campanya inventariat i valoració donatius particulars història local
- Promoció digitalització documental i open data.
SEGURETAT CIUTADANA
SEGURETAT CIUTADANA
La seguretat ciutadana i actuacions en cas d’incendi ens ho proporcionen Mossos i Bombers respectivament. Cal tenir un servei efectiu al nostre municipi tot i no tenir una activitat delictiva molt elevada. Pel que fa referència als bombers, i degut a les retallades limiten la seva presència al Parc de Moià,
Per un altre costat tenim determinades zones del poble que cal ordenar aparcament be sigui per millorar mobilitat, be sigui per afavorir al comerç.
Com ho farem?
- Millores ordenació aparcament: zona blava, eliminació de zones aparcament indegut, sensibilització usuaris, multa.
- Radar venint de Moià.
- Millora seguretat d’accés al barri de la piscina
- Reclamar millor cobertura a nivell de comarca de Mossos i Bombers. Especialment les nits i caps de setmana.
- Valorar la instal·lació de càmeres de seguretat aprofitant la nova llei.
- A la deixalleria per l’abandonament idegut de residus.
- A les entrades i sortides del poble com a preventiu de robatoris.
GOVERNANÇA
GOVERNANÇA
El nostre poble, com el conjunt del país, ha esdevenit una comunitat on les interaccions de convivència s’han enriquit i per tant, també, s’han tornat més complexa. Per poder atendre aquesta complexitat hem d’incorporar nous actors al debat públic (polítics, joves, nens, gent gran, empresaris, dones, entitats, funcionaris, pagesos,…). El temps dels Ajuntaments actuant sols s’han acabat.
Aquesta complexitat també vol dir tenir un Ajuntament eficient i àgil. Un Ajuntament amb capacitat d’adaptació i d’atenció personalitzada a la ciutadania. Un Ajuntament que pugui gestionar la realitat, en temps real, i donar solucions als problemes de la seva gent. Un Ajuntament que estigui a l’alçada dels seus treballadors, tots ells oberts a treballar en un entorn de canvi, modernització, flexibilitat i aprenentatge continu.
La governança incorpora al seu codi genètic l’ètica pública com a principi que ha de definir la el com de les polítiques públiques. Un Ajuntament que generi confiança en els veins i les veïnes.
PLÀ D'ACCIÓ DE MANDAT (PAM)
Per fer realitat el programa electoral cal desenvolupar el Pla d’acció del Mandat que haurà d’ajustar els objectius polítics del programa electoral amb els recursos de l’Ajuntament (materials, econòmics i humans).
Què farem?
- Redactarem, aprovarem i farem públic el Pla d’Acció del Mandat dins dels 100 primers dies quan assolint el govern.
- Farem arribar una còpia a totes les llars el Pla d’Acció de Mandat del govern com a contracte de confiança entre el govern del CeP i la ciutadania al llarg del mandat.
RENDICIÓ DE COMPTES
Sense una rendició de comptes quotidiana no podem construir una democràcia participativa real on els veïns son els protagonistes de la política al poble.Ens comprometem a rendir comptes del Pla d’Acció de Mandat i de la gestió del pressupost municipal amb eines tecnològiques i accions formatives.
Què farem?
- Activarem dins del web municipal un portal de rendició de comptes del Pla d’Acció de Mandat i de la destinació dels diners dels diferents pressupostos municipals.
- Farem tallers formatius pels veÏns per aprendre a utilitzar el portal de rendició de comptes.
- Convocarem auditories ciutadanes anuals en que els regidors farem rendició de comptes als veïns i les entitats ciutadanes.
PORTAL DE LA TRANSPARÈNCIA I CODI ÈTIC DE BON GOVERN
El portal de la transparència de l’Ajuntament compte amb 144 indicadors de salut democràtica i assoleix 79,58% d’excel·lència segons la normativa internacional IITA, la Llei de transparència de l’estat 19/2013, la Llei de transparència de Catalunya 19/2014 i l’observatori Infoparticipa de la universitat Autònoma de Barcelona.
Què farem?
- Continuarem treballant amb el Portal de la Transparència Municipal per assolir el compliment del 100% dels indicadors de bona salut democràtica.
- Utilitzarem un llenguatge comprensible per a tothom.
- Augmentarem l’ús de dades obertes disponibles per poder ser reutilitzades pels veïns.
- Farem tallers formatius pels veÏns per aprendre a utilitzar el portal de la transparència.
El Codi Ètic del Bon Govern ha de ser un instrument més al servei del compromís amb el servei públic i la gestió ètica dels recursos públics per part de tots ets que actuen en la governança del poble.
Què farem?
- Obrirem un procés participatiu per debatre i redactar el Codi Ètic del Bon Govern de l’Ajuntament de Castellterçol amb criteris de tolerància 0 cap a la corrupció i/o amb els comportaments de corruptela.
- Aprovarem el Codi Ètic del Bon Govern de l’Ajuntament de Castellterçol que estarà obert a les entitats del poble perquè es puguin adherir i fer-ho seu en la seva gestió.
Publicarem el Codi Ètic del Bon Govern al Portal de la transparència municipal i farem arribar una còpia a totes les llars del Codi êtic del Bon Govern de l’Ajuntament de Castellterçol.
REGLAMENT ORGÀNIC MUNICIPAL
El ROM és l’instrument que regula i organitza les relacions i les regles de la governança dins de l’Ajuntament de Castellterçol, especialment entre les forces polítiques. Així com de l’exercici dels drets dels ciutadans respecte la seva participació democràtica a la seva administració local com a subjecte actiu.
Què farem?
- Constituirem una comissió de redacció del nou reglament orgànic municipal amb la participació de les forces polítiques, la ciutadania, els treballadors públics i el teixit econòmic per debatre i redactar-ho.
- Aprovarem el nou reglament orgànic municipal pensat i redactat per ser un instrument al servei de la ciutadania i dels valors de la democràcia participativa.
- Publicarem el nou reglament orgànic municipal al Portal de la transparència municipal.
LA CARPETA CIUTADANA
La carpeta ciutadana és un nou sistema de relació dels veïns amb l‘Ajuntament de Castellterçol en que podran realitzar peticions i fer seguiment de l’estat de les que tinguin en curs 24 hores al dia, 7 dies a la setmana, 365 dies a l’any.
Què farem?
- Completarem el desplegament intern de l’administració electrònica a l’Ajuntament de Castellterçol amb la implementació del programa E-Set de la Diputació de Barcelona.
- Apostarem per un Ajuntament sense paper al final del mandat.
- Activarem la carpeta ciutadana amb el 100% del catàleg de tràmits i serveis activats.
- Actuarem com a punt generador de certificació electrònica pels veïns.
- Farem tallers de formació pels veïns en l’ús de la carpeta ciutadana.
OFICINA D'ATENCIÓ A LA CIUTADANIA (OAC)
La oficina d’atenció ciutadana de l’Ajuntament és l’espai atenció personalitzada i especialitzada per atendre els veïns, les entitats i les empreses.
Què farem?
- Reformarem el model actual del mostrador per fer un d’atenció de proximitat, especialitzat i personalitzat
- Crearem agendes de cita prèvia d’atenció tècnica de territori, persones, jurídic i econòmic per videoconferència.
DEFENSOR DE LA CIUTADANIA
El defensor del ciutadà és una figura independent del govern de l’Ajuntament que només rendeix comptes davant del ple. La seva feina és la vigilancia del correcte compliment de les regles del joc de l’Ajuntament amb els ciutadans.
Què farem?
- Crearem la figura del defensor del ciutadà com a instrument de control democràtic de l’acció de l’Ajuntament amb els ciutadans.
PARTICIPACIÓ CIUTADANA i PRESSUPOSTOS PARTICIPATIUS
La democràcia participativa implica que els ciutadans estan al centre de l’acció de les polítiques públiques, no com a subjectes passius sinó com a protagonistes i amb dret a decidir. Participar és incorporar-se a un procés que modifica el resultat.
Què farem?
- Crearem el ple infantil i juvenil en que els joves presentaran, debatran aprovaran les accions de política municipal que creguin necessàries
- Convocarem cada any procesos de pressupostos participatius amb una quantitat econòmica compromesa per poder desenvolupar les accions aprovades pels veïns.
- Rendirem comptes del compliments dels mandats dels veins en els pressupostos participatius de l’any anterior
REORGANITZACIÓ DELS RECURSOS HUMANS
Per poder fer front als reptes que la societat accelerada on vivim i mantenir estàndards de qualitat dels serveis que presta l’Ajuntament implica conformar un equip humà en base a eficàcia i eficiència: competències, flexibilitat, mobilitat, adaptabilitat dels treballadors públics)
Què farem?
- Farem un pla d’organització dels recursos humans que haurà de donar resposta a les necessitats d’organització, relleu generacional, retenció del coneixement, adquisició de noves competències i habilitats,canvis al model de gestió i governança dels recursos humans de l’Ajuntament.
HISENDA
HISENDA
Hisenda municipal, parlem de diners, diners de tots. És l’instrument que permet donar resposta a les necessitats del municipi a partir d‘una distribució equilibrada dels recursos econòmics i financers obtinguts dels vilatans. L’eina més important, el pressupost, es configura com un instrument de planificació econòmica que conté les previsions dels ingressos que hauran de ser els necessaris per garantir els serveis per part de l‘ajuntament.
Què farem?
- Seguirem aportant una gestió econòmica responsable de la institució. La prudencia en l’administració pública és un concepte important a tenir en compte. Cal seguir-ho.
- Les Ordenances Fiscals (IBI, impostos i taxes) seran valorats cada any punt a punt, per estudiar-ne les possibilitats d’actuació.
- Mantindrem la dinàmica creada per nosaltres en el 2015. Seguirem obrint la possibilitat a tots els partits de la institució per la realització conjunta de les Ordenances Fiscals i Pressupostos Municipals.
- Vetllarem per mantenir la bona dinàmica d’aconseguir les subvencions per la realització de projectes, manteniments i serveis generals. .
COMUNICACIÓ
INFORMACIÓ MUNICIPAL
Considerem prioritari mantenir sempre els veïns informats del que passa al poble. Explicar i compartir decisions, projectes i idees. Seguirem apostant per obrir vies de comunicació a la inversa, per rebre els avisos i les propostes de tothom. Treballarem per millorar les eines que tenim i intentar arribar a tots els veïns.
Com ho farem?
- Full informatiu mensual. El seguirem editant, perquè ens seveix per explicar al poble notícies rellevants generades per l’ajuntament i les entitats.
- Tenim presència a Facebook, Twitter i Instagram. Mantenim viva la presència a les xarxes socials. Creiem que són eines molt útils per promoure activitats, fer notificacions o organitzar promoció econòmica i turística. I també per explicar l’avanç dels nostres projectes i rebre el feedback dels veïns.
- Mantindrem i desenvoluparem noves àrees a la renovada web de l’Ajuntament, augmentant la quantitat d’informació, serveis, textos i fotografies. Volem potenciar, encara més, la informació i l’operativitat per permetre als ciutadans fer tot tipus de tràmits telemàtics.
- Potenciarem la línia de Whatsapp d’incidències perquè els ciutadans puguin advertir l’ajuntament de qualsevol incidència, desperfecte o avís important. El següent pas és desenvolupar una App d’avisos i informació local per tenir els ciutadans informats immediatament.
- Les noves cartelleres han permès tenir un suport controlat i endreçat on posar la publicitat dels esdeveniments del poble, fent-la desaparèixer de les façanes. Es col·locaran altres elements en zones del municipi mancades de panells informatius.
- Ràdio Castellterçol s’ha consolidat com una emissora local amb molta empenta. Té molts col·laboradors, programes propis i presència a la majoria d’activitats del municipi. Seguirem donant suport a aquest exitós projecte de poble.
CONNECTIVITAT
Vivim en un món interconnectat. Les noves tecnologies ens faciliten les relacions socials, la feina, l’accés a la informació i un munt de gestions diaries. Castellterçol ja ha fet un pas de gegant amb l’arribada de la fibra. Però cal seguir treballant perquè la connectivitat sigui tan possible com útil, i estigui a l’abast de tothom.
Com ho farem?
- Totes les llars de Castellterçol podran tenir accés a la fibra. Seguirem el procés de desplegament, per assegurar-nos que els usuaris poden accedir al servei.
- Construirem una xarxa wifi oberta a places, carrers i equipaments municipals, perquè qualsevol persona que tingui necessitat de connectar-se a internet pugui fer-ho de manera gratuïta.
- Oferirem cursos d’iniciació per als nous usuaris. Amb l’arribada de la fibra molts veïns que mai han utilitzat internet se n’estan interessant. Sobretot molta gent gran. Han de poder accedir a la xarxa amb unes nocions bàsiques d’informàtica.
PLA DE COMUNICACIÓ
Creiem que la comunicació és bàsica per garantir el bon funcionament d’un equip. De fet, és una important eina de gestió municipal. Saber quins projectes i necessitats té cadascú ens permet pensar de quina manera podem ajudar. Per altra banda, la informació incideix en molts àmbits d’un ajuntament. Fonamenta la transparència. Serveix per explicar els progressos. Avisa d’incidències i evita malentesos. Fa difusió del poble i ajuda a promoure les activitats que organitzen les entitats. Volem ser bons comunicadors.
Com ho farem?
- Pla de Comunicació Interna i Externa. La gestió municipal genera moltes notícies: projectes socials, millores urbanístiques, activitats festives. També hi ha notícies sobrevingudes: un incendi forestal, una etapa de sequera, un succés. En qualsevol cas l’ajuntament ha de poder explicar-se amb notes i rodes de premsa. Cal tenir una base de dades amb els contactes dels mitjans de comunicació i dissenyar un protocol d’actuació per atendre’ls.
- Qualsevol corporació té la seva pròpia imatge. Volem definir una línia gràfica pròpia que sigui moderna i atractiva. I que es pugui fer servir en la papereria i cartelleria, a la web i les xarxes socials, i a tot el material turístic. Parlem de logotips, colors corporatius i eslògans que identifiquin el poble.